Skip to main content

Çevre Politikası

KTM hizmetlerinin çevreye etkisini, çevre kirliliğinin önlenmesini ve bu amaçla sürekli ölçme, izleme yapılmasını, çalışmalarımızın belgelenmesini, uygulanmasını, sürekliliğin sağlanmasını kabul ve taahhüt etmiştir.

Bu kapsamda firmamız ve Çevre Yönetim Sistemimizi sürekli iyileştirecek hedefler belirlemeyi, bu hedefleri yapacağı toplantılarda gözden geçirmeyi, çalışanlara sağlıklı, güvenli ve temiz bir iş ortamı sunmayı amaçlamaktadır.

Bu amaçla; Çevre konusunda yapılan çalışmaları, ilgili kanun, yönetmelik ve tüzüğe uygun olarak gerçekleştirecek, çalışanlarına ve alt yüklenicilerine uygulatacak,

Çevre konusunda periyodik eğitimler vererek çalışanları bilinçlendirecek,

Çevre politikasını tüm çalışanlarına aktaracak, herkes tarafından anlaşılmasını ve kolay erişilmesini sağlayacak,

Çevre ve insan sağlığının korunmasını ön planda tutacak,

Çevreye bırakılan atıklarının etkisini azaltacak, geri dönüşüm imkanlarını araştırarak çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf ettirecek veya geri kazandıracaktır.

Cinsiyet Politikası

KATİM A.Ş.’ye ait Kimya Teknoloji Merkezi (KTM), test-analiz ve diğer bütün hizmetlerinde, laboratuvar ve kurum kültüründe cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına önem vermektedir. KTM’ nin temel yönetim anlayışı, kadın ve erkek personel ve hizmet verdikleri arasında denge, çeşitlilik ve eşit haklar sağlayan bir politika geliştirme ve uygulama temeline dayanmaktadır. KTM Çocukların sağlıklı gelişimi için ve eğitim hakkına duyulan saygı çerçevesinde çocuk çalışan bulundurmamaya ve genç işçi çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket eder. KTM’ nin etik kriterlerinin sürekliliğini sağlamak için işe alımda personel seçiminin teknik ve mesleki bilgi birikimi kadar şirket kuralları ve şirketin sosyal uygunluk şartlarına uyumunun da gerekli ve önemli kriter olarak kabul edileceğini, işe alım aşamasından başlayarak ayrımcılık ve taciz-kötü muamelenin engellenmesi politikalarının geçerli olduğunu,  bütün çalışanlarının ve hizmet verdiklerinin eşit hak ve sorumluluklara sahip olduğu temel alınarak; işe alma, tazminat, eğitime erişim, terfi ve hizmet verme konularında ayrımcılık veya ırka, toplumsal sınıfa, dine, kökene, cinsiyete veya politik ilişkilere dayalı işten çıkarmaların söz konusu olamayacağını beyan eder. Çalışma ortamının huzuru ve çalışanların mutlu olarak çalışmalarını sağlamak için sözlü, fiziksel, psikolojik taciz veya zorla çalıştırma hususlarına hassasiyet gösterir. KTM kadın ve erkek eşitliğine duyarlı işyeri davranış kurallarının sadece ekonomik, sosyal ve insani gerekliliklerden kaynaklanmadığını, hukuki dayanaklarının da olduğunun bilincindedir. Bu anlamda, aşağıdaki davranış kurallarının;

– Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası’nın 10. Maddesi,

-Türkiye’nin de imzacısı olduğu 1979 tarihli Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) 11. Maddesi ile 2011 tarihli Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) 4. Maddesi,

-4857 sayılı Iş Kanunun 5. Maddesi,

-6331 sayılı Iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bağlı mevzuat,

-Türkiye Sanayi Strateji Belgesi’nin (2015-2018) 56. Maddesi,

-Uluslararası Iş Örgütü (ILO) Sözleşmeleri,

-2030 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 5. Maddesi,

-Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)

ile doğrudan ilgili olduğunu kabul etmektedir.

Bu vesileyle, Şirketimiz bünyesinde kadın çalışanların önünde cinsiyetlerinden kaynaklı herhangi bir yükselme engelinin olmadığını, kadın ve erkek tüm çalışanlarımızı cinsiyetlerine bakılmaksızın görevlendirildiklerini, eşitlikçi tavrımızla sektörümüzde ‘lider ve örnek olma’ özelliğimizi koruyacağımızı belirtmek isteriz.

Şirketimiz, kadın ve erkek eşitliğine duyarlı şirket olmak için etkili, hedefe dönük ve sonuç odaklı adımlar atma gerekliliğinin farkındadır. Bu nedenle, şirket bünyesinde gerekli adımların atılacağını beyan etmektedir.

Sosyal ve Ekonomik Etki

KTM projesinin kamu menfaati açısından bölgesel gelişme perspektifinden konu değerlendirildiğinde KTM’nin kurulacağı Bilişim Vadisi ülkemizin kimya ihracatının %69,52’sini karşılayan bir ihracat aksı olan Tekirdağ – İstanbul – Kocaeli illerinin en erişilebilir noktasında yer almaktadır. Ayrıca Osmangazi Köprüsü sayesinde Bursa’nın da hinterlandı içerisindedir. Bu yatırımın Trakya, İstanbul ve Doğu Marmara Bölgelerinin gelişimine doğrudan katkısı, kimya sektörü ve KTM’nin müşteri sektörleri olan savunma, otomotiv, mobilya ve beyaz eşya’nın rekabet gücüne pozitif etkisi sayesinde sektörlerin ihracat ve buna bağlı istihdam güçleri olumlu etkilenecektir. Bölgesel gelişmenin en büyük katalizörü olan nitelikli insan ve iş gücü açısından KTM’nin ekonomik etkileri ele alındığında projenin nitelikli istihdam sınıfındaki 19 kişiyle başlayan işletme dönemi 46 uzmanlık kadronun tamamlanması ile olgunluk seviyesine ulaşacaktır. Bu durum da kişilerin aileleri ile birlikte bölgeden yaklaşık 200 kişinin hane gelirine doğrudan katkı sunacaktır. KTM’nin ve Bilişim Vadisinin etkisi ile bölgeye nitelikli insan kaynağının çekilmesi de sağlanacaktır. Bu çerçevede uzman havuzunda yer verilecek 120 uzman / danışman ile yıllık 1.500 insan x günlük danışmanlık hizmeti sağlanacaktır. Kimya Teknoloji Merkezinin eğitim hizmetleri de bölgesel gelişmede nitelikli insan kaynağı olgusuna destek verecek niteliktedir. KTM’nin kısa dönem gelirlerinin %5’ini oluşturacak eğitim hizmetlerinden sektör genelinde 4.500 kişi veya firmanın faydalanması öngörülmektedir. Eğitimlerde üretilen katma değerin danışmanlık faaliyetleri ile birleştirilip işletme uygulamalarına yansıtılması hem verimlilik hem de nitelikli bilginin yayılması ve insan kıymetlerinin güçlendirilmesi açısından pozitif bir etkiye sahiptir.

KTM projesinin verimlilik açısından en büyük önermesi laboratuvar yönetim sistemi      yazılımı ve kurulacak Kimya İş birliği Konsorsiyumudur. Konsorsiyum sayesinde halihazırda çok düşük kapasite veya sadece araştırma saikiyle kullanılan cihaz ve test kapasiteleri sektörün kullanımına açılacak ve buralardaki analiz ekipleri KTM tarafından sarf malzemesi, teknisyen ve metotlar açısından desteklenecektir. Ayrıca konsorsiyum İstanbul’un kimya test ve analizlerindeki tercih edilebilirliğine pazarı büyütmek suretiyle katkıda bulunacaktır.

Çevre perspektifinden projenin ekonomik etkilerine bakıldığında kimya ihracatımızın %53’ünün gerçekleştirildiği en önemli ihracat partnerimiz, AB tarafından hayata geçirilen Yeşil Mutabakat’ın bir ayağını Sınırda Karbon Düzenlemesi, SKD oluşturmaktadır. Düzenleme uyarınca “Emisyon Ticaret Sistemi” oluşturulmuş, her yıl belirlenen emisyon hakkının üzerine geçen tesislerin kota aşımlarına göre vergilendirilmesi söz konusu olmuştur. Bu kapsamda 1 Ocak 2023 itibariyle AB ithal edeceği ürünler için karbon oranının kayıt altına almasını istemektedir. Yeni yürürlüğe girecek sınırda karbon vergisi düzenlemelerine göre söz konusu ihracatın çevre karbon ilave maliyeti yıllık 830 Milyon Euro’dur. Bilindiği üzere KTM’nin temel amaçlarından birisi de başta çevresel regülasyonlar olmak üzere ihracatçılara danışmanlık vermek ve ürünlerin çevre standartlarına uyumunun hızlandırılması / kolaylaştırılması için gerekli Ar-Ge analizleri ile spesifik testlerin yapılmasına imkân sağlanmasıdır. Bu çerçevede KTM’nin asgari 20 yıllık işletme dönemi içerisinde sınırda karbon vergisi düzenlemelerine göre ürünlerimizin ton başı karbon değerinin düşürülmesinde %1’lik bir etki sağlaması halinde yıllık 8,5 Milyon Avroluk bir pozitif ekonomik etkiyi sağlaması beklenmektedir.

Fizibilite döneminde yapılan araştırmalarda özellikle KOBİ statüsündeki ihracatçıların %74’ünün bir Ar-Ge laboratuvarının bulunmadığı ve ürün performansını geliştirmeye yönelik testlerin dışarıda yaptırıldığı sonucuna varılmıştır. KTM, bünyesinde barındırdığı avantajlı test – analiz imkanları sayesinde ihracatçıların yeni pazarlara giriş denemelerinde ilk etapta ilave bir laboratuvar yatırımı yapmaksızın bu pazarlar için ürün çevresel performans geliştirmelerini yapabilmelerini sağlayacaktır. Bu fayda özellikle 12’li GTIP kodları bazında ihracatçı başına yeni Gümrük Beyannamesi Sayısı (GBS) datası ile ilişkili olup GBS artış ivmesine sunacağı katkı firma başı ihracat tutarı ve çeşitliliği verisinin yanında orta vadede KTM kapasite kullanım oranına da olumlu etki edecektir.

KTM’nin sektörler arası iş birliği zemini oluşturma becerisi sayesinde. Özellikle otomotiv, beyaz eşya, savunma Sanayi ve mobilya müşteri sektörleri başta olmak üzere diğer ilişkili sektörlerde kimya sanayinin ürün tedariği veya sektörel isterlerin teknik anlamda karşılanmasına yönelik test ve analizler sayesinde ülke içi tedarikçilik odaklı işbirlikleri gelişecektir. Söz konusu işbirlikleri odak sektörlerdeki ithalatın azaltılması açısından da kolaylaştırıcı unsur olma özelliği de taşıyacaktır.